ANTISLIP
– DIN 51130, DIN 51097
Vaststellen van de ”R” en A+B+C waarde van slipvastheid, afhankelijk van de hellingshoek waarmee een persoon die op een hellend vlak loop niet meer in staat is het evenwicht te bewaren. Onderaan deze pagina staat een tabel met beide normen tegen elkaar afgezet.
VLEKBESTENDIGHEID
– UNI EN ISO 10545/14
Methode die kan worden toegepast op alle gebruiksoppervlakken van keramiektegels om de weerstand tegen vlekken vast te stellen. Elk van de vlek veroorzakende middelen moet 24 uur blijven zitten op minstens 5 monsters, waarvan het gebruiksoppervlak vooraf gereinigd en gedroogd is. De vlek veroorzakende middelen worden verwijderd door opeenvolgende fasen waarbij verschillende reinigingsmiddelen en –procedures worden gebruikt.
- KLASSE 5: de vlek wordt verwijderd met warm water
- KLASSE 4: de vlek wordt verwijderd met een zwak in de handel verkrijgbaar reinigingsmiddel
- KLASSE 3: de vlek wordt verwijderd met een sterk in de handel verkrijgbaar reinigingsmiddel
- KLASSE 2: de vlek wordt verwijderd met oplosmiddelen, bijvoorbeeld aceton.
– EN ISO 26987:2012
- KLASSE 0: niet waarneembaar
- KLASSE 0,5 – 1: nauwelijks waarneembaar
- KLASSE 1,5 – 2: enigszins waarneembaar
- KLASSE 2,5 – 3: waarneembaar
- KLASSE 3,5 – 4: duidelijk waarneembaar
WATERABSORPTIE
– UNI EN ISO 10545/3
Absorptie is de neiging die een product heeft er water in door te laten dringen. Het is duidelijk dat dit fenomeen van groot belang is voor de eigenschappen en de mechanische kwaliteiten van het product. De snelheid van waterabsorptie wordt uitgedrukt in een % ten opzichte van het drooggewicht van het product.
– ASTM C373-18
Standaard testmethoden voor het bepalen van wateropname en bijbehorende eigenschappen door vacuümmethode voor geperste keramische tegels en glastegels en kookmethode voor geëxtrudeerde keramische tegels en niet- tegel gestookte keramische witgoedproducten
VORSTBESTENDIGHEID
– UNI EN ISO 10545/12
De vorstbestandheid is de eigenschap die tegels kunnen hebben in aanwezigheid van water bij temperaturen van onder de 0°C, nl. dat ze niet beschadigd raken door spanningen als gevolg van de toename van het volume van water bij bevriezing. Er wordt aangegeven of de tegel hiertegen bestand is.
– ASTM C1026
Deze testmethode beschrijft de procedures en apparatuur die nodig zijn om geglazuurde of ongeglazuurde keramische of glastegels te testen op weerstand tegen herhaalde cycli van bevriezen en ontdooien. Met deze testmethode kunnen tegels van elke afmeting of vorm worden getest. Deze test resulteert in het totale gewichtsverlies en het aantal tegels dat na het testen schade vertoonde.
CHEMISCHE RESISITENTIE
– UNI EN ISO 10545/13
De chemische bestandheid is de capaciteit van het glazuur om bij omgevingstemperatuur contact met chemische middelen (voor huishoudelijk gebruik, additieven voor zwembaden, zuren en base) te verdragen, zonder dat het uiterlijk daarvan verandert.
– ASTM C650
Deze testmethode omvat een procedure om te bepalen of, en in welke mate, keramische tegels worden aangetast door langdurige blootstelling aan chemische stoffen die gewoonlijk in het huishouden of voor reinigingsdoeleinden worden gebruikt, evenals andere zwaardere omstandigheden. Deze test resulteert in een bepaling van “aangetast” of “onaangetast” voor zowel de visuele inspectie als de potloodtesten.
GEBRUIKSKLASSE
– EN ISO 10874
- KLASSE 21: huiselijk gering gebruik
- KLASSE 22: huiselijk gemiddeld gebruik
- KLASSE 23: huiselijk intensief gebruik
- KLASSE 31: commercieel gering gebruik
- KLASSE 32: commercieel gemiddeld gebruik
- KLASSE 33: commercieel intensief gebruik
- KLASSE 41: industrieel gering gebruik
- KLASSE 42: industrieel gemiddeld gebruik
- KLASSE 43: industrieel intensief gebruik